TOP 10 filme și seriale de vizionat

19.04.2022

Multă vreme a trecut... și multe filme am văzut! :) Nu știu cum faceți voi, dar mie îmi place să știu la ce se mai uită prietenii mei. Îmi  place să cer recomandări și chiar dacă nu apuc să mă ''culturalizez vizual'', măcar aflu ce i-a mai impresionat pe oamenii dragi. 

Mai jos aveți câteva recomandări, câteva filme și seriale ce merită văzute, câteva dintre titlurile mele favorite. 


Top 10 filme de vizionat în viața asta 


UPDATE: de vizionat Elvis și Top Gun: Maverick (2022)

10. Le  harem de Mme Osmane (The Harem of Mademe Osmane)
Un film lansat în anul 2000, care zugrăvește o realitate tragic-comică. Acținea filmului se derulează în Algeria anului 1993, în timpul războiului civil. O familie în care cu greu mai găsești un membru de sex masculin... probleme sociale, atmosfera tumultoasă politic și o femeie care încearcă să facă față stereotipurilor.


9. The Eddy

Un film desfășurat pe acorduri de jazz, cu o distribuție de excepție. Dă-i play! Nu vei regreta.

8. Dunkirk

Cu o distribuție fabuloasă (Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh și, bineînțeles Harry Styles) și cu un regizor pe care se întâmplă să îl cheme Christopher Nolan, nici nu ne mai miram ca acest film de război, despre evacuarea soldaților britanici din Franța (1940), a fost nominalizat la Oscar și Bafta.

7.  Asfalt Tango 

Asfalt Tango este film de românesc din anii '90, în regia lui Nae Caranfil, cu Charlotte Rampling, Marthe Felten, Florin Călinescu, Mircea Diaconu și Constantin Cotimanis. După cum chiar regizorul, Caranfil a declarat, filmul este o farsă...o poveste despre 11 românce, care vor să cucerească Parisul, pe care doar el o putea spune așa de fantastic și exploziv.

6. Je suis Karl

Je suis Karl este un film german (nu se vorbește doar în germană, aviz celor cu urechile ''sensibiloase''), un thriller care adună la grămadă problemele actuale ale societăților din sfera europeană, politici extremiste și populism. Un film care te învață cât de important e să te informezi și să cercetezi de n ori înainte de a-ți exercita dreptul la vot.

5. The Shape of the Water

Nu am fost și probabil nu voi fi fana filmelor fantastice. Însă acest film, semnat Guillermo del Toro e mai mult decât fantastic. O poveste de iubire + o creatură fantastică + o femeie cu dizabilități + puțin musical + Octavia Spencer în rol secundar = Premiul Oscar pentru cel mai bun film în 2018

4. Mudbound

Acest film te face să conștientizezi de ce a luat amploare mișcarea Black Lives Matter. Mudbound este o dramă, care vorbește despre rasism, excluziune socială și nu în cele din urmă, despre ce rămâne în urma unei rasei umane, care se lasă dezbinată de tertipuri.

3. Une hirondelle a fait le printemps

... sau cu o floare se face primăvară, este un film franțuzesc care îți reamintește la finalul vizionării, care este esența vieții, în definitiv: oamenii. 

O comedie despre viață și moarte, despre cum să o iei de la capăt.  

2. The Power of the Dog

The Power of the Dog este filmul pentru care Benedict Cumberbatch merita și merită Premiul Oscar. Un film care se joacă cu mintea ta, o explozie vizuală și o poveste cu relații de tipul șoarecele și pisica. PS: acest film i-a adus Oscarul pentru regie lui Jane Campion.

Și ...

First place goes to...

1. Cold War

Un film dramatic și psihologic, alb-negru, polonez, care a fost desemnat cel mai bun film, în 2018, de Academia Europeană de Film. Joanna Kulig (pe care o puteți vedea și în serialul The Eddy) și  Pawel Pawlikowski însuflețesc două personaje care au ghinionul de a trăi în țara nepotrivită, în timpul regimul politic nepotrivit. O poveste care vorbește fără perdea despre viață și realitate. 

Cold War este o capodoperă, un film care reușește să surprindă, atât de firesc, condiția umană și să o așeze pe acorduri compuse de Marcin Masecki. 



TOP 10 seriale



10.Neortodox

Miniserial despre o tânără din comunitate hasidică care descoperă libertatea în Berlin.

9. I-land

Un serial despre mintea umană și controlul social.

7. Tannbach / 8. Babylon Berlin

Locurile 7 și 8 revin unor producții germane, care merg umăr la umăr. Total diferite, dar care au acel ceva, tocmai de aceea nu m-am putut abține și le-am pus să impartă acest loc. 

6. Triburile Europei

Pe lângă faptul că o vedem pe Ana Ularu strălucind în creația germanului  Philip Koch, ai parte de o poveste plasată în anul 2074. -  cu Henriette Confurius din Tannbach și Robert Finster din Freud

5. OPEN YOUR EYES (Otworz oczy)

Fii pe fază! se pare că cinematografia poloneză câștigă teren. Otworz oczy este un serial SF, care are la bază clișeul perfect: sanatoriu de amnezici, situat într-o regiune izolată ... restul trebuie descoperit.

4. Ethos 

Ethos este un serial, care trece neobservat în grila Netflix, probabil pentru că este în limba turcă. Surpriză! Acest seril face rabat de la stilul balcanic - cinematografic cu care suntem obișnuiți, ba chiar este cât se poate de naturalist, pe alocuri cu tente europene și cuprinde o tonă de metafore și subtilități psihologice.

3. Godless 

Godless este o miniserie americană cu Michelle Dockery și Jack O'Connell.  Western-ul a apărut în 2017 și prezintă povestea fugarului Roy Goode.

2. Filme de vizionat în maraton și care merg pe criteriul less is more sau 20 de minute fac cât 40 

  •  The Derry Girls  
  • Russian Doll
  • The End of the F***ing World 
  • I Am Not Okay with This 
  • The Big Bang Theory

1. Peaky Blinders 

Acest serial se regăsește pe prima poziție din mai multe motive, chiar daca acum, când era lui s-a încheiat am rămas cu un gust amar, nu pot să nu apreciez distribuția, ingeniozitatea cu care fiecare sezon reușea să-și readucă fanii în fața televizorului, după lungile perioade de așteptare. Peaky Blinders a reușit să nască noi talente actoricești și să treacă în etern actorii consacrați care au ales să-și treacă în palmarez acest serial.



Source: Google Images

Cam așa arată lista scurtă. Bineînțeles, se pot adăuga la nesfârșit altele.

Majoritate se pot viziona pe Netflix, așadar vizionare plăcută.

Spor şi raţiune în simţire tuturor! - cu drag Andreea Iuliana Iacobescu

© 2022 Despre toate și un pic de mai nimic. Toate drepturile rezervate.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți