Transalpina vs. Transfăgărășan
Nu este o noutate că Transalpina și Transfăgărășan sunt două dintre cele mai frumoase drumuri rutiere din țară. Recunoscute pe plan internațional pentru originalitatea lor, drumurile montane delectează turiștii și se înscriu pe lista scurtă a locurilor de vizitat de pe plaiurile mioritice.
Iată câteva informații pe care probabil nu le știai despre cele două
Transalpina
Transalpina are o lungime de 148 km și o vechime de 2000 de ani. Acest drum rutier, cunoscut drept DN 67C, a fost construit de romani cu scopul de a asigura o cale de acces către Sarmisegetuza. Datorită lucrărilor de pietruire executate, la ordinul regelui Carol al II-lea, în perioada interbelică, Transalpina s-a ales cu denumirea de: ,,Drumul Regelui", potrivit infotour.ro.
Transalpina traversează Munții Parâng și ajunge la Obârșia Lotrului aproape de Lacul Oașa.
Acest drum rutier este cel mai înalt din România, dar și din lanțul Munților Carpați, altitudinea maximă fiind de 2145 m.
Un alt lucru pe care s-ar putea să nu-l știi este acela că Top Gear a clasat Transalpina în top 13 cele mai magnifice drumuri din lume.
Din cauza altitudinii și temperaturilor extreme care favorizează alunecările de teren și avalanșele, Transalpina, drumul plin de serpentine și greu accesibil, rămâne închis pe parcursul sezonului rece (iarnă, primăvară). Tocmai de aceea, vara se arată perioada perfectă pentru a vizita drumul care te duce la nori. Vă sfătuiesc să alegeți o dată din luna iulie, așa cum am făcut și eu, atunci temperatura se situează între 20-25 °C. Astfel, dacă veniți din zone în care temperaturile sunt caniculare, disconfortul termic nu va fi prea mare.
Totuși, pregătiți-vă haine mai groase, deoarece, vremea este imprevizibilă și mergeți să vizitați! Veți avea impresia că sunteți înconjurați de ceață, atât de ciudată este senzația de a te afla printre norii de joasă altitudine.
Transfăgărășan
Transfăgărășanul leagă Muntenia de Transilvania și traversează cel mai înalt lanț muntos din România, respectiv Munții Făgăraș.
Are o lungime de aproximativ 92 km și atinge 2042 m în zona Bâlea Lac, conform transfagarasan.net.
La fel ca Transalpina, Transfăgărășanul nu este deschis în sezonul rece, din cauza pericolului de avalanșă.
Deși, altitudinea sa este mai mică, în comparație cu altitudinea Transalpinei, panorama este una spectaculoasă. În timp ce îl traversezi poți vedea Cascada Bâlea, dar și Lacul Bâlea.
Pe traseul Transfăgărășanului se află tunelul Capra, care duce la Bâlea Lac. Tunelul Capra a fost construit în anul 1972, are aproximativ 900 m și este cel mai lung din țară.
Atenție!
Pe cât este de frumos, pe atât este de aglomerat. Fiind un loc preferat atât de turiștii români, cât și turiștii străini, traficul se îngreunează adesea (în special pe parcursul celor 900 m de tunel), de aceea, trebuie să vă înarmați cu răbdare. Vestea bună este că această așteptare merită.
Vedere 2022
În concluzie, chiar dacă nu excelăm noi la capitolul infrastructură, avem noroc că natura și cei care au fost pe aceste meleaguri înaintea noastră au avut grijă să ne lase două dintre cele mai frumoase drumuri montane.
Există, fără dar și poate și lucruri care vă pot lasă un sentiment amar, cum ar fi suvenirurile ,,Made in China'', care se potrivesc ca ,,nuca în perete'' cu peisajul pitoresc sau construcțiile care au nevoie de reabilitare.
Cu toate acestea, mâncarea gătită în stil ,,slow cooking'', vorba turiștilor străini, pe care o întâlnești la tot pasul și peisajul creat de dărnicia naturii, fac toți banii.
Hai! Dacă te-am convins, echipează-te și hai în drumeție!
Dacă vrei să fugi de caniculă...ta na na nam ai aici destinațiile 😃
Pentru mai multe informații vizualizați și paginile sursă: transfăgărășan.travel, transalpina.biz, transfagarasan.net și infotour.ro